Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlığınız İçin İyotlu Tuz Kullanın
14 Haziran 2014, 11:58

Sağlığınız İçin İyotlu Tuz Kullanın

Sağlık Bakanlığı tarafından İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası olarak belirlenmiştir

SAĞLIĞINIZ İÇİN İYOTLU TUZ KULLANIN

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliğinin toplum üzerine olan etkilerinin önlenmesi amacıyla Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 1994 yılından bu yana “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” yürütülmektedir. Toplumun iyotlu tuz kullanımı ve saklama koşulları hakkında bilinçlendirilmesi amacıyla da Haziran ayının ilk haftası Sağlık Bakanlığı tarafından İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası olarak belirlenmiştir.

Dünyada 2 milyardan fazla insanın yetersiz iyotla beslendiği ve bu nedenle iyot yetersizliği hastalıkları riski altında olduğu tahmin edilmektedir.

İyot yaşam için büyük önem taşıyan bir mineraldir. İyot, vücuda yeterli iyot içeren toprakta yetişen besinler, su ve deniz ürünlerinden sağlanır. İyot eksikliği olan bölgede yaşayan her birey risk altındadır. Ancak en çok zarar görenler; gebeler, anne karnındaki bebekler, yeni doğanlar, süt çocukları ve süt veren annelerdir. Hamilelik döneminde yetersiz alındığında düşüklere, bebek ölümlerine, doğumsal anomalilere, bebekte sağırlık, dilsizlik, cücelik ve zekâ geriliğine, çocukluk döneminde yetersiz alındığında ise büyüme ve gelişme geriliğine, zekâ geriliği ve beyin hasarına, öğrenme ve algılama yetersizliği nedeniyle okul başarısında azalmaya, ileri yaşlarda da tiroit kanseri görülme riskinde artışa neden olur. Yapılan çalışmalarla çocuklarda iyot yetersizliğinin, zekâ puanında ( IQ ) 13,5 puanlık bir azalmaya ve bunun sonucunda da okul başarısında % 10-15 oranında bir düşüklüğe neden olduğu tespit edilmiştir.

Ülkemizde besinler ve içme suyuyla yeterli iyot alınamamakta, çocuklarımız ve yetişkinlerimiz iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkilenmektedir. İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için alınacak başlıca önlem bireylerin iyot alımını artırmaktır. Bu nedenle ülkemizde sofralık tuzlar iyottan zenginleştirilmiştir.

Tuzdaki iyot ısı, ışık ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için İyotlu tuz renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı, saklandığı yer kuru olmalı, tuz içinde bulunan iyodun yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken ilave edilmelidir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 1994 yılından bu yana yürütülen “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı % 18 iken, 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre bu oran % 85.3 olarak tespit edilmiştir. İyotlu tuz kullanımı açısından yerleşim yerleri ve bölgeler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Kırsal alanda hane halkının % 71.5’i iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran % 89.9’a çıkmaktadır.

Bu nedenle özellikle kırsalda olmak üzere, toplumun bilinçlendirilerek iyotlu tuz kullanımının artırılması ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması gerekmektedir. Hedefimiz daha zeki ve sağlıklı  nesillere  sahip olmaktır.

Sağlık Bakanlığı ve UNICEF

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 576 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık-Beslenme

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor!

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor! Giresun'da pandemi yaygınlaşıyor

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam laboratuar tahlil ücretleri yüzde 209 artırıldı

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz Vatandaş ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazları artık ücretsiz alacak

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı Hasta yakınları sağlıkçılara saldırdı

Kalp krizinin belirtileri

Kalp krizinin belirtileri Vücudunuz Kalp Krizi Gerçekleşmeden 1 Ay Önce Sizi Uyarıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss