Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yüksek ses,kulakta kalıcı hasar bırakıyor
09 Haziran 2014, 02:09

Yüksek ses,kulakta kalıcı hasar bırakıyor

Yüksek sesin,iç kulaktaki hücrelerin ölmesine sebep oluyor

Yüksek ses,kulakta kalıcı hasar bırakıyor

Prof.Dr.Nebil Göksu,yüksek sesin,iç kulaktaki hücrelerin ölmesine sebep olduğunu söyledi. 

Bazı antibiyotik, ağrı kesici ve idrar söktürücülerin de iç kulaktaki hücrelerin yapısını bozduğunu aktaran Göksu, sesli ortamlarda çalışanların tedbir alması gerektiğini belirtti. Uzun süre yüksek sese maruziyet, çok hassas olan ve işitme fonksiyonunda temel görevi üstlenen iç kulakta hücrelerin ölmesine yol açıyor. Kendini yenileyemeyen ve çoğalamayan hücrelerin ölmesine bağlı olarak, kişide ortaya çıkan işitme kaybı bir süre sonra kalıcı hale gelebiliyor. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebil Göksu, ses enerjisinin, titreşim halinde beyin tarafından algılanması sonucu işitmenin gerçekleştiğini söyledi.

Dış kulak, orta kulak, iç kulak ya da sesin deşifre işleminin yapıldığı sistemin herhangi bir basamağında engele takılması halinde işitme kaybının ortaya çıktığını ifade eden Göksu, dış kulakta sesin toplanarak orta kulağa iletildiğini, orta kulakta iletilen sesin büyütüldüğünü ve sesin sonra iç kulağa aktarıldığını anlattı. Göksu, "Burada ses analiz edilerek deşifre yapılıyor, kodlanıyor ve sinirlerde ilerleyerek beyinde algılanıyor.'' dedi. Bu süreçlerden birindeki aksaklığa bağlı işitme kaybı görüldüğünü dile getiren Göksu, "Orta kulak iltihabı, iç kulak zarı delikliği ve tümörler, iç kulak hastalıkları ciddi sorunlar oluşturabiliyor." diye konuştu.

Hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı antibiyotikler ile ağrı kesicilerin de iç kulaktaki hücrelerin yapısını bozduğuna ve işitme kaybına yol açabildiğine dikkati çeken Göksu, "İç kulaktaki problemde en büyük etken antibiyotikler, idrar söktürücülerdir.'' diye konuştu. Prof. Dr. Göksu, yüksek sese maruziyetin işitme kaybına yol açabildiğini ve hatta mevcut sorunu kalıcı hale getirebildiğini söyledi. Uzun süreli yüksek sesin, çok hassas olan ve işitme fonksiyonunda temel görevi üstlenen iç kulağa çok fazla hasar verdiğini vurgulayan Göksu, kesinlikle yüksek sesli ortamlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Nebil Göksu, yüksek ses enerjisinin, iç kulakta yer alan salyangozda salınan zar üzerindeki hücrelerde bulunan tüylerin kopmasına ve hücrelerin ölmesine neden olduğunu, bu hücrelerin bir daha asla yerine gelmediğini söyledi. Bu hücrelerin, kendisini yenilemediğini ve çoğalamadığını, bu yüzden muhtemel bir sorunun kalıcı hale geldiğini dile getiren Göksu, yüksek sese maruz kalan meslek gruplarında kalıcı işitme bozukluğunun sık görüldüğünü kaydetti.

Göksu, uçak teknisyenlerinde, tankçı ve topçu gibi askerlerde, yüksek sesli müzik dinlenilen bar ve disko gibi mekânlarda çalışanlarda, gürültülü alet kullanarak çalışmak zorunda kalanlarda bir süre sonra işitme kaybı şikâyetlerinin görüldüğünü ve belli bir zamandan sonra şikâyetin kalıcı hale geldiğini bildirdi.

günebakış

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 656 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık-Beslenme

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor!

Giresun'da Virüs Yaygınlaşıyor! Giresun'da pandemi yaygınlaşıyor

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam

Sağlık Hizmetlerine %58 Zam laboratuar tahlil ücretleri yüzde 209 artırıldı

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz

Tıbbi cihazlar artık ücretsiz Vatandaş ihtiyaç duyduğu tıbbi cihazları artık ücretsiz alacak

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı

Sağlıkçılara Çirkin Saldırı Hasta yakınları sağlıkçılara saldırdı

Kalp krizinin belirtileri

Kalp krizinin belirtileri Vücudunuz Kalp Krizi Gerçekleşmeden 1 Ay Önce Sizi Uyarıyor

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss