Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kaçak Elektiriği Sordu
19 Nisan 2014, 14:23

Kaçak Elektiriği Sordu

Kaçak elektrik kullananlara ne işlem yapılıyor

DAĞITIM ŞİRKETLERİ ZARAR EDİNCE VATANDAŞ ÖDESİN DİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ülkemizdeki kayıp kaçak oranının bölgelere ve illere oranını, kaçak elektrik kullanan kaç kişi hakkında idari ve adli işlem yapıldığını, hangi cezalara çarptırıldığını sordu.  Kaçak elektrik tüketiminin her geçen gün artması sonrası dağıtım şirketleri faturalarda kayıp kaçak bedelinin yükseltilmesini talep etmişti. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesindeki en büyük dayanağın kayıp kaçağın düşürülmesi olduğunu ifade eden Karaahmetoğlu kaçak elektrik bedelini faturasını ödeyen yurttaş karşılayamaya devam edecekse kaçak elektrikle mücadele nasıl yürütülecektir dedi. Kaçak elektrik özendiriliyor mu diyen Karaahmetoğlu kaçak elektriğin en fazla kullanıldığı bölgelerde tüketimin normalin iki katına çıktığını belirtti.

KAÇAK ELEKTRİK FATURASI 5 MİLYAR TÜRK LİRASI

Karaahmetoğlu : Elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirilmesine en büyük dayanak teşkil eden kayıp kaçak mücadelesinin ülkemizde başarılı olamadığı, kayıp kaçak bedelinin faturasını ödeyen tüm yurttaşlarımızca karşılandığı adaletsiz bir tablo ortaya çıkmaktadır. Kaçak elektriğin en fazla kullanıldığı bölgelerde tüketimin normalin iki katına kadar çıktığı iddia edilmektedir. Bakanlığınızın hedef kayıp kaçak oranları dağıtım şirketince yakalanamadığında zarar, kayıp- kaçak oranları hedefin altında gerçekleştiğinde ise şirket kar edecektir. Bu doğrultuda şirket ilgili uygulama döneminde kaybı azaltarak zarar etmemeye ya da kazanç elde etmeye çalışarak bir sonraki uygulama dönemi için kayıp-kaçak hedefleri belirlenirken de bu dönem gerçekleşmeleri esas alınacağı için daha düşük hedef ve gerçekleşme oranları ortaya çıkacaktır ifadeleri ile ortaya çıkan sonuç birbirini tamamlamamaktadır.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANAN KAÇ KİŞİ İÇİN HANGİ İŞLEMLER YAPILDI

Kayıp kaçak elektrik taraması yıllar itibarıyla hangi dağıtım bölgelerinde kaç personelle yürütüldü diyen Selahattin Karaahmetoğlu Enerji Bakanı Taner Yıldıza şu soruları yöneltti:

1.  2003-2014 yılları itibarıyla ve yıllara göre ülkemizdeki kayıp kaçak elektrik oranları ne şekilde gerçekleşmiştir? Bu oranların bölgeler ve illerimiz itibarıyla dağılımı ne şekildedir?

2.  2003-2014 tarihleri itibariyle yıllara göre kaç abonenin kayıp kaçak taraması, kontrolü yapılmıştır?

3.  Kayıp ve kaçak elektrik taraması, tespiti hangi dağıtım bölgelerine göre ve yıllar itibarıyla kaç personelle yürütülmüştür?

4.  Yine yıllar itibariyle hangi dağıtım bölgesinde kaç abonenin kaçak enerji tükettiği tespit edilmiştir? Kaçak enerji kullandığı tespit edilen kaç abone hakkında işlem yapılmıştır?

5.  Kaçak enerji kullandığı tespit edilen bu kişiler hakkında idari ve adli hangi müeyyideler de uygulanmıştır?

6.  Kaçak elektrik sonucu ülkemizin her yıl 5 milyar Türk Lirası zarar ettiği doğru mudur? Elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirilmesi ardından yıllar itibarıyla ülkemizde kaçak elektrik tüketim bedeli kaç Türk Lirası olarak tespit edilmiştir?

7.  Kayıp kaçak elektrik kullanımını düşürmek devletin görevi değil midir? Dağıtım hizmeti veren şirketler kayıp kaçak elektrik tüketiminin yüzde kaçını ödemektedir?

8.  Kaçak elektrik tüketiminin bedelini faturasını ödeyen yurttaşımızın karşılaması durumunda kaçak tüketimle mücadele nasıl yürütülebilecektir? Kaçak elektrikle mücadeleyi vatandaşlarımızın kendi imkânları ile yürütmesi mi gerekmektedir?

9.  Başkasının kullandığı kaçak elektriğin bedelini başka bir ildeki faturasını ödeyen yurttaştan karşılamak kaçak elektriği özendirmek değil midir?

10.  Faturalardaki kayıp kaçak bedelini vatandaşlarımızın görememesi Bakanlığınız hizmet anlayışına hangi katkıyı sağlamıştır? Ülkemizdeki kaçak elektrik oranlarının bilinmemesi, açıklanmaması gibi dâhiyane fikirleri de hayata geçirmemeyi düşünüyor musunuz?

11.  Elektrik dağıtımında 5 yılı kapsayan uygulama döneminin her bir yılı için, dağıtım şirketi bazında hedef kayıp-kaçak oranları belirlenmiştir. Bu oranlar yıllara göre, ve dağıtım şirketleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde nedir? Bu hedefleri yıllar itibarıyla tutturan şirketler hangileridir? Bu şirketler hangi bölgelere ve hangi illere dağıtım hizmeti vermektedir? Kayıp Kaçak hedefini tutturamayan şirketler hangileridir? Hangi bölgelere ve illere dağıtım hizmeti vermektedirler? Dağıtım hizmeti veren şirketlerin yıllık kar zarar bilançoları ne şekildedir?

12.  Faturasını ödeyen yurttaştan zaten iletim ve dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli alınmıyor mu? Dağıtım hizmetinin özelleştirilme aşamasında hizmeti vermeye talip olan şirkete kayıp ve kaçak elektrikle mücadele yürütmeye zorlayacak koşullarda sözleşme yapılmaması nasıl olsa bedelini 76 milyon yurttaş ödeyecek mantığı değil de nedir?

13. Bu uygulamanın Anayasanın 5. Maddesinin sosyal devlet, 172. Maddesinin tüketicinin korunması hükümlerine aykırı olduğunu düşünüyor musunuz? Bu sebeple tüketicilerin lehine verilen mahkeme kararları da dikkate alınarak düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

14.    Bakanlığınızın kayıp kaçak oranını 2015 yılı itibariyle de % 9 seviyesine düşürme hedefi nasıl gerçekleştirilecektir?

Selahattin Karaahmetoğlu

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 954 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Haber

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun

Köyüne Dönene Maaş ve 300 Koyun Fakıbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun ile maaş verileceğini açıkladı

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor

Kişisel Verileri Korumayana Ağır Ceza Geliyor Uymayanlar hakkında 25 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Seçime Girecek Partiler Açıklandı

Seçime Girecek Partiler Açıklandı İyi Parti listede yok

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan arasında uygulanacak.

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası

Sarma sigara satana da bulundurana da hapis cezası Sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss