Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rakı İçen Öğretmenlere Gezi İncelemesi
10 Nisan 2014, 23:07

Rakı İçen Öğretmenlere Gezi İncelemesi

Eğitim-Sen'den tepki

'Rakı içen öğretmenlere' bu kez Gezi incelemesi

Üzerinden 10 ay geçtikten sonra Gezi olaylarına katıldıkları ve öğrencileri teşvik ettikleri suçlamasıyla inceleme başlatıldı.

Antalya'da 3.5 yıl önce düzenledikleri piknikte mangal yapıp rakı içen ve 'Lisede Ahlaksızlık' başlığıyla bir gazetede haber olan öğretmenlere, bu kez üzerinden 10 ay geçtikten sonra Gezi olaylarına katıldıkları ve öğrencileri teşvik ettikleri suçlamasıyla inceleme başlatıldı.

Antalya Lisesi'nde görev yapan, piknikte rakı içtikleri için suçlamalara maruz kalan ve haklarında yayın yapan bir gazeteden tazminat kazanan 5 öğretmenin de aralarında bulunduğu 8 öğretmene,

Antalya'daki Gezi olayları nedeniyle isimsiz bir şikayet üzerine inceleme başlatıldı. İl Milli Eğitim Müfettişleri tarafından Antalya Lisesi Müdürü N.Ö. ile öğretmenler M.K., S.E, C.Ö, D.Ö, T.Ç., Ö.Ü. ve M.B.Ö hakkında yürütülen incelemede, öğrencilerini Gezi eylemlerine katılmaya yönlendirdikleri, Ak Parti il binasını taşlamaya teşvik ettikleri, bu süre zarfında okula gelmeyen öğrencilerin devamsızlıklarını izne çevirerek sorun olmaktan çıkardıkları suçlamaları yöneltildi.

DELİL FACEBOOK'TAN

İnceleme kapsamında bazı öğretmenlerin Facebook sayfalarındaki paylaşım ve fotoğrafları da kullanıldı. Öğretmenlerin ifadelerinin alınması sırasında, Facebook'ta motoruyla fotoğrafı bulunan bir öğretmene, “Gezi Parkı olaylarına bu motorla mı gittin?" diye soruldu. 3-4 Haziran'da Eğitim- Sen'in grevinin duyurusu paylaşımının da sorulduğu öğretmenlerden birine ise “Facebook'ta 1016 arkadaşın var ve bunların 900'e yakını öğrencin, bu doğru mu?" diye soruldu.

RAKI OLAYININ RÖVANŞI

Haklarında gezi incelemesi başlatılan 5 öğretmenin de aralarında bulunduğu Antalya Lisesi'nde görev yapan 11 öğretmen, 3.5 yıl önce aileleriyle birlikte düzenledikleri piknikte mangal yapıp, rakı içti. Öğretmenler, tatil gününde düzenledikleri bu etkinliğe ilişkin de Facebook sayfalarında fotoğraf paylaştı. Aradan 2.5 yıl geçtikten sonra ise bir gazetede öğretmenlerin fotoğrafıyla 'Lisede Ahlaksızlık' başlığıyla bir haber yayınlandı. Öğretmenlerin öğrencilerle birlikte alkol aldıkları iddiası üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü de inceleme başlattı.

İl Eğitim Denetmenleri tarafından yapılan inceleme sonucunda, öğretmenlerin 12 Haziran 2010 tarihindeki pikniğe okul öğrencilerini kesinlikle götürmedikleri, olayın okul öğrencileri ile hiçbir ilgisinin olmadığı anlaşılmış olup, yapılan bu araştırma ve inceleme sonucunda öğretmenler hakkında herhangi bir soruşturmaya gerek olmadığı kararı verildi.

Öğretmenlerin kişilik haklarına saldırı gerekçesiyle açtıkları tazminat davasında Antalya 7'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, Yeni Akit Gazetesi'ni, 5 öğretmene kişilik haklarına saldırı olarak 1500'er TL'den toplam 7 bin 500 TL tazminat ödemeye mahkum etti.

EĞİTİM- SEN'DEN TEPKİ

Eğitim- Sen Antalya Şubesi Başkanı Kadir Öztürk, haklarında inceleme başlatılan öğretmenlerin, bu incelemenin rakı olayında üzerlerine atılan haksız iftiraları hukuk yoluyla bertaraf etmelerinin ardından ve Gezi olaylarının üzerinden 10 ay geçtikten sonra başlatılmasını, rakı olayının rövanşı ve kasıtlı bir durum olduğunu söyledi. Öztürk, “Arkadaşlarımıza yönelik yeni bir saldırı başlatılmıştır. Bu saldırılara karşı direnç göstereceğimiz bilinmelidir" dedi.

11 öğretmene ‘rakı’ incelemesi

Antalya’da 2,5 yıl önce düzenledikleri piknikte mangal yapıp, rakı içen 11 öğretmen hakkında inceleme başlatıldı.

Hürriyet'in haberine göre, piknikte çekilen fotoğrafların basına yansımasının hemen ardından harekete geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, aileleri ile piknik yapan öğretmenlerin tek tek ifadesini aldı. Süreçte rencide edildiklerini iddia eden öğretmenler, “Müfettişler, fotoğraflar üzerinden sanık, tanık ayrımı yaptı. Rakı içenler sanık, pikniğe gidenler tanık olarak dinlendi. Biz böyle bir şeyi hak etmedik yargıya başvuracağız” diye konuştu. Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ise, "Biz inceleme sonunda bir şey çıkacağına inanmıyoruz" dedi.

Antalya Lisesi’nde görev yapan 11 öğretmenin 2,5 yıl önce aileleriyle çektirdikleri piknik fotoğrafları başlarına dert oldu. Fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan yayınlayan öğretmenler, 22 Kasım 2012 tarihinde bir gazetede “Lisede ahlaksızlık” başlığıyla haber oldu. Haberi ihbar kabul eden Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü de ellerinde rakı bardakları ile poz veren öğretmenler hakkında inceleme başlattı.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

İncelemeyi yürüten iki müfettiş, öğretmenlerin görev yaptığı okula giderek pikniğe katılan öğretmenlerin tek tek ifadesini aldı. Öğretmenlere pikniğin ne zaman yapıldığı, alkol alırken yanlarında öğrenci olup olmadığı, pikniğin okul yönetimi tarafından düzenlenip düzenlenmediği soruldu. Müfettişler, incelemeye okul yöneticilerini de dahil ederek okul müdür ve yardımcılarına çeşitli sorular yöneltti.

RAKI İÇENLER SANIK OLDU

İnceleme kapsamında ifade veren öğretmenler duruma tepki göstererek, “Hafta sonu ailelerimizle birlikte gittiğimiz piknikte çekilen fotoğraflar sanki öğrencilerimizle alem yapıyormuş gibi gösterildi. Bu yetmezmiş gibi bu iftirayı dikkate alan yöneticiler bizi tek tek sorguladı, ifadelerimizi aldı. Birde fotoğraflar üzerinden sanık, tanık ayrımı yaptılar. Rakı içenler sanık, pikniğe gidenler tanık olarak dinlendi. Biz böyle bir şeyi hak etmedik yargıya başvuracağız” diye konuştu.

RENCİDE EDİLDİK

Pikniğe katılan fakat isminin açıklanmasını istemeyen Antalya Lisesi öğretmeni, “Müfettişlerin elindeki evraklarda rakı kadehlerini tokuşturarak alem yaptığımız yazıyordu. Ben müfettişe can güvenliğimiz tehdit ediliyor, hedef gösteriliyoruz deyince kendisi bana, ‘Yaşam biçiminizden dolayı mı saldırı ihtimali var?’ sorusunu yöneltti. Bu nasıl bir anlayış? Biz rakı içtik diye ahlaksız mı olduk? Devlet bize bunu yaparsa sokaktaki insan ne yapar?” dedi.

DAVA AÇACAĞIZ

İfadesi alınan bir başka öğretmen ise şu bilgileri verdi: “Hakkımızda yayınlanan haberi noter yoluyla tekzip ettik. Ayrıca dava için avukatlarımızla konuştuk. Bu süreçte bizi ayakta tutan tek şey öğrenci ve velilerimizin desteği. Biz mesleğimizin ilkelerine aykırı hiçbir şey yapmadık. Buna rağmen müfettiş karşısına çıkıp onur kırıcı sorulara maruz kalmak bizi yerle bir etti. Keşke bunlar yaşanmasaydı.”

İFTİRA ATILIYOR

Öğretmenlerin piknikte rakı içmesiyle ilgili yürütülen incelemeyi doğrulayan Antalya Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Fatih Demirci, soruşturma kapsamında okul yöneticilerinin de ifadesinin alındığını kaydetti. “Okulumuz yıpratılmaya çalışılıyor” diyen Demirci, “2,5 yıl önce gerçekleştirilen bir pikniğin ahlaksızlık gibi gösterilmeye çalışılması gerçekten üzüntü verici. Süreç sonunda gerçeğin ortaya çıkacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

SORGULAMA HAKSIZ

Yaşanan süreci Hürriyet muhabirine değerlendiren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Antalya Lisesi öğretmenlerinin hedef haline getirildiğini söyledi. Öğretmenlerin üzerine iftira atıldığını kaydeden Sönmez, “Birileri çamur atıyor devletin kurumu da buna çanak tutuyor. Her iftira karşısında öğretmeni sorguya çeken, rencide eden bir sistem olmaz. Öğretmenlerimiz müfettiş karşısında aileleri ile yaptıkları pikniğin hesabını verdi. Biz bu sürecin peşini bırakmayacağız” dedi.

ANTALYA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Antalya Lisesi’nde yürütülen incelemeyi doğrulayan Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, müfettişler tarafından yürütülen çalışmanın devam ettiğini belirterek, “Konuyla ilgili inceleme yapılıyor. Zaten piknik fotoları eski. Biz inceleme sonucundan bir şey çıkacağına inanmıyoruz. Fakat araştırma yapmak durumdayız” dedi.

SONUÇ HEMEN ÇIKMAZ

Antalya Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya ise şöyle dedi: “Konuya ilişkin incelemeyi İl Müdürlüğümüz yapıyor. Bu incelemenin sonucu hemen çıkmaz. O yüzden beklemek lazım. Biz de süreci takip ediyoruz.”   

Rakı içen öğretmenlerle ilgili karar verildi

Antalya’da piknikte rakı içen öğretmenlere soruşturma açılmasına gerek görülmediği açıkladı.

Antalya’da bir grup öğretmenin, piknikte öğrencilerle birlikte rakı içtikleri iddiasına ilişkin haberler üzerine, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü denetmenlerinin başlattıkları inceleme sonucu, öğretmenler hakkında soruşturma açılmasına gerek görülmediği açıkladı.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yayınlanan ’Lisede ahlaksızlık’ başlıklı haberde, Antalya Lisesi ile ilgili bir sosyal paylaşım sitesine konulan fotoğraflarda, öğretmenlerin öğrencilerle birlikte alkol aldıkları, fotoğraflara göre öğrencilerle birlikte pikniğe giden öğretmenlerin alem yaptıkları, öğretmenlerden T.Ç., Ö.U. ve S.E.’nin 3- 4 yaşındaki çocukların önünde alkol aldıkları yönünde iddiaların yer aldığını hatırlattı. Milli Eğitim Müdürlüğü açıklamasında, bu haberler üzerine konuyla ilgili inceleme yapmak üzere İl Eğitim Denetmenleri’nin görevlendirildiğini vurgulayarak şöyle denildi:

"Söz konusu haber ve iddialarla ilgili görevlendirilen İl Eğitim Denetmenleri tarafından yapılan incelemelerde, Antalya Lisesi’nde görev yapan bir grup öğretmenin 12 Haziran 2010 tarihinde dinlenmek ve eğlenmek amacıyla Büyükçaltıcak piknik alanına aileleri (eşleri, çocukları, anne ve babaları) ile birlikte gittikleri, bu pikniğe okul öğrencilerini kesinlikle götürmedikleri, olayın okul öğrencileri ile hiç bir ilgisinin olmadığı, öğretmenlerin hafta sonu kendi aralarında yaptıkları bir gezi olduğu anlaşılmış olup, yapılan bu araştırma ve inceleme sonucunda öğretmenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmamıştır."

CHP’DEN SORU ÖNERGELERİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Antalya’da bazı öğretmenlerin piknikte rakı içtiklerine ilişkin gazete haberi üzerine, öğretmenler hakkında inceleme başlatılmasını TBMM’nin gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, şöyle dedi:

"Hakkında inceleme başlatıldığı iddia edilen öğretmenlerin Eğitim-Sen üyesi olmalarının inceleme başlatılmasında herhangi bir etkisi olmuş mudur? Gazete haberi ihbar kabul edilerek bir soruşturma başlatılmış ise pikniğe giderek, piknikte alkollü içki içen öğretmenlerin yaptığın ahlaksızlık mıdır ve bu durum eğitim kurumuna atfedilecek bir durum mudur? Bakanlığınız süresince kaç öğretmen için özel hayatında içki içmesi ve benzeri gerekçelerle soruşturma başlatılmış ve bu soruşturmalar sonucunda kaç öğretmen hakkında disiplin işlemi gerçekleştirilmiştir?"

GÜRKUT ACAR DA SORDU

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, Antalya’da eğitim- öğretim dönemi ve ortamı dışında, pikniğe katılan öğretmenler hakkında bir gazetede yer alan haber üzerine inceleme başlatıldığının Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince açıklandığına dikkati çekti. Bu işlemin, özel yaşama saldırı niteliğinde olduğunu ifade eden Acar, şunları söyledi:

"Antalya’da 3 yıl önce, eğitim-öğretim dönemi ve ortamı dışında yapılan pikniğin soruşturma konusu yapılmasının gerekçesi ve yasal dayanağı nedir? Eğitim- öğretim dönemi ve ortamı dışında yapılan etkinliklerin inceleme ya da soruşturma konusu yapılması özel hayata müdahale değil midir? Bu tür soruşturmalarla öğretmenler ve kamuoyu üzerinde baskı oluşturulması kabul edilebilir bir durum mudur?"

CHP’li Acar, yaptığı açıklamada Antalya’nın turizm kenti olduğunu, bu kentinin özel yaşama müdahale niteliğindeki adımlarla gündeme gelmesinin doğru olmadığını söyledi. Özel yaşama müdahale niteliğindeki uygulamaların giderek yaygınlaştığını savunan Acar, şöyle devam etti:

"Belli bir dünya görüşü, belli bir düşünce yapısı dışındaki her şey suçmuş gibi, bunu yapanlar suçluymuş gibi önce yandaş medya aracılığıyla gündeme getiriliyor. Sonra idari ve adli soruşturmalarla insanların özel yaşamına müdahale ediliyor. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. AKP kendi düşünce sistemini, kendi yaşam tarzını bu yolla tüm halka dayatmaya çalışıyor. Bir çok alanda bu adımlar atılıyor."

(DHA)

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 808 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi

Sol Parti; Eşit, Parasız ve Laik Eğitim İstedi Sol Parti Giresun İl Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile eğitimde eşit, parasız ve laiklik sözü verdi.

Sınav Merkezli Eğitime Son

Sınav Merkezli Eğitime Son Eğitimin niteliğini olumsuz etkileyen SINAV SİSTEMİNİN öncelikle sorgulanması gerekir.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? okulların başlama tarihini kesin olarak bildirdi

17 Nisan Okulların Tatil

17 Nisan Okulların Tatil Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamayla son buldu

Diploması sahte çıktı

Diploması sahte çıktı R.G.S.'nin, 19 yıl sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss