Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Keseb'de neler oluyor?
25 Mart 2014, 02:31

Keseb'de neler oluyor?

Hamide Yiğit haberi

Kesebde neler oluyor?

Yayladağı sınırında son günlerde neler yaşanıyor? Kesebe saldıran cihatçılar nasıl destekleniyor? Arap basınında ve sosyal paylaşım sitelerinde son gelişmelere ilişkin neler yazılıyor?

Arap kaynaklarına göre Suriyede yürütülen çokuluslu cihat savaşı dördüncü yılına girerken, Suriyenin üstünlük kazanmasıyla farklı bir noktaya evrildi. Bu kaynaklarına göre, Suriye-Lübnan sınırı tamamen Suriye ordusunun kontrolüne geçtikten sonra, cihatçı gruplar Türkiye Yayladağı sınırında aktif hale getirildi ve buradan büyük bir saldırı hazırlığına başlandı.

21 Mart’ı 22 Marta bağlayan gece Suriyenin Türkiye sınırındaki Keseb kasabasına büyük bir saldırı başlatıldı. Keseb, çoğunlukla Ermeni olmak üzere her kimlikten Suriye vatandaşının bir arada yaşadığı bir kasaba. Kesebe ve özellikle Alevi ve Ermenilere yönelik planlı saldırılar daha önce de denendi ve büyük bir katliamı hedef alan saldırıların hepsi geri püskürtüldü. 21 Mart sabaha doğru başlayan saldırıda Türkiyenin doğrudan yönlendirmesi ve aleni rehberliği ortaya çıktı. Binlerce silahlı muhalif, Türkiyenin Yayladağı sınır kapısından girerek, Keseb kasabası girişindeki  kontrol noktalarını kuşatma altına aldı.

Erdoğan’ın çocukları yine saldırdı

Arapça kaynaklara göre, yaklaşık 30 tabur ve tugaydan oluşan büyük bir grubun başlattığı saldırı, Suriye ordusu ve Halk Savunma Birliklerinin karşılık vermesiyle bozguna uğratıldı. Ağustos 2013te Lazkiye kırsalına saldırı başlatan ve 190 köylünün öldürüldüğü büyük Alevi katliamını” gerçekleştiren Sahil Cephesi, bütün muhalif grupların ittifakından oluşuyordu. Şimdi de Kesebe saldırı düzenleyen oluşumun aynı ittifaklarla oluşturulduğuna dikkat çeken kaynaklar, son saldırıyı Erdoğan’ın çocukları yine saldırdı biçiminde haberleştirdiler.

Bütün cihatçı grupların birleşerek oluşturdukları bu ittifakın harekatına bu kez El Enfal* adını verdiler. (Lazkiye katliamını gerçekleştiren harekata Müminlerin Annesi Hz. Aişa adını vermişlerdi.) Arapça kaynaklar, El Enfal adının ırkçı bir çağrışım yaptığı ve saldırılan bölgenin kozmopolit dokusunu hedef aldığı yönünde yorumlar yapmakta.

Suriye kaynaklarının bildirdiğine göre önce Türkiye topraklarından ağır topçu saldırılar başladı. Ardından Türkiye sınırdan silahlı gruplar araçlarla Suriyeye giriş yaptılar.  Muhaliflerin paylaştığı videolardan Tekbirler eşliğinde Suriyeye giriş yapan silahlı grupların kullandıkları yola dikkat çeken yorumlar, bu yolun Türkiye sınırında, sivil halkın hiçbir zaman girmesine izin verilmeyen ve tamamen Türkiye askerinin kontrolünde olduğu yönündedir. (Bkz.) http://www.youtube.com/watch?v=gAlzfhNVUoA

Köy boşaltıldı,yine elektrik kesildi

22 Mart sabahından itibaren Suriye ordusu ve Ulusal Savunma Birlikleri, Türkiye sınırından, Türk güvenlik güçlerinin gözetimi altında Suriyeye giren terörist gruplara karşı harekete geçti. Hatay ve özellikle Samandağ’da iki gündür yoğun ve aralıksız bir şekilde bombalama seslerinin çok net duyulduğu ve hala da devam ettiği bildirildi. Türkiyenin Yayladagı sınırında bulunan Gözlekçiler köyü boşaltıldı. Köyün boşaltılmasından hemen sonra  farklı yönlerden gelen 20 kadar Docka silahı monte edilmis araçların sınıra geldiği gözlendi. Bu hareketliliğin yaşandığı saatlerde artık geleneksel hale gelen elektrik kesintisi yine oldu.

Ayrıca aynı saatlerde Kilis-Suriye sınırından bir başka hareketlilik gözlendi. Genç Bakış muhabirinin bildirdiğine göre bu sefer Docka uçaksavar ile modifiye edilmiş kamyonetler geçiş yaptı. Bir saat içinde ayrıca 2 tank ve 30 kadar üzerinde amblem veya şirket ismi bulunmayan TIR araçları sınırdan giriş yaptı.

Sosyal paylaşım sitelerinde yer alan bir başka iddia da, bu sefer Bahreynden paralı askerlerin Hataya akın ettiği yönünde. “İki gün önce Bahreynden gelen bir uçak Hatay havaalanına indi. Uçak, tamamıyla Bahreynli kadın ve erkeklerle doluydu. Hepsi de haki renk üniformalı ve kağıtla kollarına tutuşturulmuş armalarıyla, Hatay Birlik midibüslerine bindirilip, Suriye sınırına taşındılar.

Paralı askerlerin içinde çok sayıda Türk ve Çeçen

Arapça kaynaklarda Keseb saldırısının geri püskürtüldüğü ve çatışmanın birinci gününde çok sayıda cihatçının öldüğü, onlarcasının yaralı olarak etkisiz hale getirildiği bilgisi yer aldı. Yaralıların ambulanslarla Türkiye getirildiği biliniyor. Zira Yayladağı, Harbiye ve Antakya halkının büyük bir tedirginlikle tanık olduğu yaralı taşıma trafiği, iki gün boyunca devam etti. Yayladağı hastanesinin dolup taşması üzerine yaralılar, Hatay’ın çeşitli hastanelerine taşındı. Birçok Suriyeli kaynak, öldürülen ve yaralanan silahlı grupların içinde Çeçence ve Türkçe konuşanların çokluğundan söz ediyor. Cihatçılar içinde Arapçadan sonra en çok konuşulan dilin Türkçe ve Çeçence olması dikkat çekiyor. Asia Haber Ajansı da, bu sabah itibariyle çatışmada ölen çok sayıda Çeçene ait bazı fotoğraflar yayımladı. (Bkz.) http://asianewslb.com/vgljioeh.uqettubf38fzu.w.html

Uçak düşürüldü mü?

Sosyal paylaşım sitelerinde dün (22 Mart) akşam saatlerinde yapılan paylaşımlara göre, Türkiye Suriye sınırında, Türkiyeye ait bir İnsansız Hava Aracı (İHA) düşürüldü. Gecenin ilerleyen saatlerinde bir Türk savaş uçağının düşürüldüğü iddialarını içeren paylaşımlar yapıldı. Türk savaş uçakları ve İHAların silahlı gruplara koordinatlar vermek için uçuşlar yaptığı ama, yerden fırlatılan bir füzeyle Suriye ordusu tarafında bir tanesinin düşürüldüğü, diğer uçakların geri dönüş yaparak Türkiye sınırlarına doğru uzaklaştıkları yazıldı.

Bu haberlerin teyit edilemediği yaklaşık 10 saatlik bir zaman geçtikten sonra Türkiye medyasında, Türk savaş uçağının Suriye sınırında düşürüldüğü” haberleri verilmeye başlandı. Ancak bir ki saat sonra bu kez Türkiye medyasındaki bu haberler, Türkiyenin Suriyeye ait bir savaş uçağını düşürdüğü” biçimine dönüştü.

Arap paylaşımlara göre Türkiye savaş uçağı, Suriyenin Keseb kasabası üzerinde düşürüldü. Sınırdan 1.5 km içeride Suriye toprakları üzerinde düşürülmesi, uluslararası hukuk açısında bir sorun oluşturacaktır.

TSK Suriye savaş uçağının düşürüldüğünü açıklamalarının ardından Türkiye medyasının haberlerini kaynak gösteren Arap medyası dışında henüz herhangi bir açıklamaya rastlanmadı. Dünden bu yana kimine göre Türkiyeye ait bir savaş uçağı, kimine göreyse İHA düşürüldü, ardından bugün Türkiyenin Suriye savaş uçağını düşürdüğü haberleri yayıldı. Arap sitelerinde sadece Türk medya kaynaklarına dayanarak verilen uçak haberleri arasında shorouknews.comun verdiği bir ayrıntı dikkat çekmektedir. Buna göre Kesebde düşürülen Suriye savaş uçağının pilotu, hiçbir yara almadan kurtulmayı başardı.

Suriye Türkiyeyi BMye şikayet etti

Suriyenin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, Uluslararası sözleşmeler ve terörle mücadele ile ilgili Güvenlik Konseyi kararlarını apaçık ihlal ettiği gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyine Türkiyeyi şikayet etti. Caferi Türkiyenin, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen binlerce paralı askere para ve silah desteği sağlayak, kendi sınırlarını da kullandırarak Suriye halkına karşı bir savaş suçu işlediğini söyledi. BMden, Türkiyenin silahlı faaliyetlerde bulunan bu paralı askerlere açıktan destek sunan yöneticilerinin uyarılmasını ve bundan vazgeçmeleri için baskı yapılmasını talep etti. (Bkz.)  http://arabic.rt.com/news/672030/ ;

Türkiye savaştan kaçan cihatçıların Türkiyeye dönüşünü engelliyor

23 Mart akşam saatlerinde CITYnin paylaştığı habere göre Türkiye, Suriye ordusunun ateşinden kaçan yabancı cihatçıların Türkiye sınırından girişini önlüyor ve onları savaşmaya zorluyor. Bu haberi doğrulayacak türden bir yorum da sosyal paylaşım sitelerinde yer aldı. Yoruma göre savaşı tamamen kaybetme noktasına gelen paralı cihatçıların Türkiye toprakları üzerinden tekrar bir saldırı başlatmak üzere Yayladağına kaydırılması, cihatçıların talebi değil, Türkiye ve Suudilerin ısrarıyla olmuştur. Bir kuşkuyu dile getiren yorumlara göre, Türkiye, artık tehlikeli gördüğü ve kurtulmak istediği cihatçı grupları ölüme göndererek üzerinde atmak istiyor.

* Enfal: Savaş ganimeti.

SANA: Erdoğan Avrupada savaş suçlusu olarak yargılanacak

SANAnın iddiasına göre, Erdoğana* Suriyede savaş suçları ve teröre destek suçlarıyla açılan dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde kabul edildi.

Suriye Arap Haber Ajansının haberine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Uluslararası Cezadan Kaçmakla Mücadele Örgütü Başkanı Lübnanlı Avukat May el Khansanın Suriyede savaş suçları ve insanlığa karşı cinayetler işlemeleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve daha başka şahsiyetlere karşı açtığı mahkeme davasını kabul etti.

Haberde, Khansanın Suriyede fabrikaların yağmalanıp çalınması, Lübnanlı rehinelerin kaçırılması, Malula rahibelerinin kaçırılması, Halep kırsalında iki metropolitin kaçırılması ve terör gruplarına daimi desteği suçlamalarıyla  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve daha başka şahsiyetlere karşı açtığı mahkeme davasının kabul edildiği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden resmi belge aldığı iddia edildi.

Davanın ön kayıtlara alındığına işaret eden Khansa davada aktif bir şekilde çalışmakla birlikte öne sürülen suç ve suçlulara ilişkin belgelerin takdim edilmesi talebinin kendisine bildirildiğini söyledi.

BBC Türkçeden Mahmut Hamsiciye sene başında röportaj veren Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi (NCC) liderlerinden Haytham Manna,  11 insan hakları örgütünün Türkiyeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) teröre destek vermek ve terör gruplarıyla işbirliği yapmak suçlamasıyla şikayete hazırlandığını belirtmişti.

*SANAnın Türkçe sayfasında dava Erdoğan ve başka şahsiyetlere açılan dava şeklinde belirtilirken, Avukat Khansanın Facebook sayfasında Erdoğan hükümeti ibaresi yer alıyor. AİHM işleyişi göz önüne alındığında söz konusu davanın, Erdoğan’ın şahsına değil Türkiyeye (devlete) açılmış olması gerekiyor.

Sendika.Org

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 790 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dünya

Che'nin oğlu vefat etti

Che'nin oğlu vefat etti Che'nin oğlu Camilo Guevara yaşamını yitirdi

Devlet parasıyla çikolata alınca

Devlet parasıyla çikolata alınca İsveç'de devlet parasıyla yanlışlıkla çikolata alan Mona Sahlin,soluğu mahkemede aldı.

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi

Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi Vergi kaçırma suçundan hüküm giydi.

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı

Kavgada kör etti,yargı gözünü çıkardı Hamed'in cezası 1 Ağustos'ta infaz edildi

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor!

Tunus Kuran kurslarını kapatıyor! Marzouk,Camiler ibadet için vardır; Suriye'ye cihat çağrısına veya Libya'daki terör kamplarına gençleri yaz...

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss