Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kuru Fasulyenin Fiyatı Uçuyor
06 Şubat 2014, 02:03

Kuru Fasulyenin Fiyatı Uçuyor

Kuru Fasulyenin Fiyatı Aldı Başını Gidiyor

Kuru Fasulyenin Fiyatı Uçuyor

Protein açısından oldukça zengin, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden kuru fasulyenin fiyatı, talebin karşılanamaması nedeniyle sürekli artıyor.

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden kuru fasulye fiyatı, talebin karşılanamamasından dolayı artmaya devam ediyor. 

Trabzon'un Pazarkapı Mahallesi'ndeki Kadınlar Halk Pazarı'nda pazarcılık yapan AliKemal Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çok çeşidi bulunan kuru fasulyenin fiyatının geçen yıla göre ciddi artış gösterdiğini söyledi. Geçen yıl 6 liraya sattıkları fasulyenin bu yıl 9 ile 10 liraya alıcı bulduğunu belirten Aslan, pahalılıktan dolayı satışların düştüğünü kaydetti.

Kuru fasulyenin fiyatının yükselmesinde üretimin talebi karşılayamamasının etkili olduğunu ifade eden Aslan, "Bu sene ithal fasulye Türkiye'ye girmediği için fasulye pahalı. Ne barbunya ne de şeker fasulyesi Türkiye'ye girmeyince fiyatlar yükseldi. Zaten piyasa tüccarın elinde. İspir fasulyesi de Trabzon'a pek gelmiyor, çünkü onun fiyatı 15 ile 16 lira arasında değişiyor. Trabzon'a genelde Erzincan veKelkit'ten fasulye geliyor, Kelkit fasulyesi de 12-15 lira sarasında satılıyor" dedi.

Aynı pazarda 10 yıldır pazarcılık yapan Emine Eyüp de köyde ürettiği ürünleri pazarda sattığını anlatarak, "Bahçede ne olursa pazarda onu satıyoruz. Fasulye, marul, lahana. Fasulye fiyatları bu yıl yükseldi. Pahalı ama ne edelim çok olursa ucuz  az olunca pahalı oluyor. Bu sene fasulye azdı" diye konuştu. 

Fasulyenin tohumunun da pahalı olduğuna işaret eden Eyüp, "Hem şeker fasulyesi hem yemeklik hem de turşuluk fasulye tohumu satıyorum. Tohumun bardağını 2 liraya satıyorum" ifadesini kullandı.

Şarküteri işletmecisi Sami Terzi de 15 senedir bu işi yaptığını, şeker fasulyesinin fiyatının, fasulyenin kalitesi ve iriliğine göre değiştiğini söyledi. 

Müşterinin fasulyenin fiyatının pahalılığından yakındığını dile getiren Terzi, "Üretici bu sene kışa zamansız yakalandı. Kuru fasulye ve patates pahalı. Gideceksin köye dikeceksin, şartları göreceksin, ondan sonra neden pahalı anlaşılacak. Kuru fasulye protein açısından ete eşdeğerdir" dedi.

Bir çok türü bulunan kuru fasulye Trabzon'da pazar ve marketlerde 7 ile 16 lira arasında değişen fiyattan alıcı buluyor.

-Protein deposunun faydaları saymakla bitmiyor.

Kuru fasulye, içerdiği protein miktarı ve lifli yapısı ile oldukça değerli besin olarak kabul ediliyor. Kuru fasulyenin kırmızı etin karşıladığı protein miktarı kadar proteine sahip olduğu belirtiliyor.

Lifli yapısı sayesinde insan sağlığına birçok yönden fayda sağlayan ve Türk mutfağında yemekler ve salatalarının vazgeçilmezlerinden olan kuru fasulyenin kalp sağlığını koruduğu, kalp krizi riskini azalttığı, kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olduğu, kan şekerini kontrol altında tuttuğu, sinir sistemine iyi geldiği, mide ve bağırsak sağlığını koruduğu, bağırsakların çalışmasını sağladığı ve kandaki kötü kolesterolü düşürdüğü bildiriliyor.

Zeki Al

Haberi Ekleyen: Görman Hesler

Bu haber 804 defa okunmuştur.

Paylaş

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi-Çalışma Hayatı

Fındıkta Fiyat Oyunu

Fındıkta Fiyat Oyunu Taban fiyat 54 lira olarak açıklandı, 46 liradan alım yapılıyor.

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı

Tüm-Bel-Sen'den Kadro Çağrısı Tüm-Bel-Sen, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini talep ediyor

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı

Başvuru süresi 29 Ocak'a uzatıldı Memur emeklisine ikramiye için son gün 29 Ocak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak

Adalet Bakanlığı 3.611 Personel Alacak Adalet Bakanlığına 3.611 personel alımı yapılacaktır.

Bağ-Kur'luya erken emeklilik

Bağ-Kur'luya erken emeklilik Emekli olamayan Bağ-Kur'lulara iyi haber

GÖRELE ' DE HAVA DURUMU

GIRESUN

RÖPORTAJ

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

Murat Kul ile balıkçılık üzerine söyleşi

ARŞİVLEN HABERLER

Arama
ssssssssssssssssssssssssssssssssssss